Ilmastonmuutos
Pienet sateet Keniassa vuonna 2019 suhteessa pitkän aikavälin keskiarvoon. |
Kenia sijaitsee päiväntasaajan molemmin puolin. Maan pohjoisosa on hyvin kuivaa ja kuumaa aluetta verrattuna maan muihin osiin. Keniassa on perinteisesti ollut kaksi sadekautta, pitkät sateet (long rains) maalis-huhti-toukokuussa ja lyhyet sateet (short rains) loka-marras-joulukuussa. Rannikolla ja Rift Valleyn läntisillä ylängöillä saattaa sataa myös kylmään aikaan kesäkuun ja elokuun välillä.
Sateet ovat välttämättömiä, jotta maanviljelijät pystyvät tuottamaan riittävästi ruokaa väestön ravinnoksi. Erityisesti pitkät sateet ovat tärkeitä maatalouden kannalta. Kenian taloudelle maatalous on avainasemassa, sillä sen osuus maan bruttokansantuotteesta on 26 prosenttia ja toiset 27 prosenttia linkittyy epäsuorasti talouden muihin sektoreihin. Maatalous työllistää noin 40 % maan väestöstä ja 70 % maaseudulla asuvista.
Kenya Meteorological Department on julkaissut 21. syyskuuta 2020 raportin vuoden 2019 aikana tapahtuneista odottamattomista sääilmiöistä.
Lokakuussa Nairobissa oli yllättävän suuri ja hankala pölymyrsky, joka aiheutti sekä terveysongelmia ihmisille että taloudellisia vahinkoja. Samantapaisia pölymyrskyjä on esiintynyt myös Länsi-Keniassa aiheuttaen mm. sähkökatkoja.
Lyhyet sateet tuottivat huomattavasti enemmän vettä kuin mitä pitkän aikavälin keskiarvo on ollut. Valtavat sateet aiheuttivat laajoja tulvia erityisesti maan pohjoisosissa lähellä Etiopian rajaa. Monet joutuivat jättämään kotinsa ja etsimään asuinpaikan muualta. Marraskuussa päiviä kestänyt voimakas sade (yli 20 mm/vrk, Suomessa koko marraskuun keskimääräinen sademäärä on 53 mm.) Länsi-Keniassa synnytti massiivisia maanvyörymiä ja tulvia Länsi Pokotin maakunnassa. Samaan aikaan Tanajoen alajuoksun asukkaat joutuivat pelastautumaan, kun voimakkaiden sateiden takia joki tulvi ja vesi ryöppysi läpi rantapenkereiden.
Keniasssa on epäsäännöllisten sateiden lisäksi esiintynyt myös muita äärimmäisiä sääilmiöitä, voimakkaita tuulia ja ajoittaisia poikkeuksellisen korkeita ja matalia lämpötiloja, jotka kaikki ovat vaikuttaneet ihmisten elinolosuhteisiin. Tänä vuonna Keniassa on ollut erittäin kylmiä jaksoja, varsinkin syyskuussa. Narokissa Länsi-Keniassa on jopa satanut lunta. Rift Walleyssa järvet Naivasha, Nakuru, Baringo ja Bogoria tulvivat äärimmäisen vaarallisella tavalla.
Vuoden 2020 keväällä Keniassa oli ns. tomaattikriisi johtuen sadekausien muutoksista, keväisten pitkien sateiden vähäisyydestä, joiden seurauksena tomaatin tarjonta markkinoilla väheni ja hinta nelin-viisinkertaistui nopeasti. Tätä katastrofia seurasi korona, jonka leviämisen pelossa ja hintojen noustua monet kansalaiset siirtyivät viljelemään itse omaa ruokaansa ja viljelijöille jäikin osa tomaateista käsiin. Sadekausien muuttuessa epäsäännöllisiksi myös maan tärkeimmän ravintokasvin maissin viljely vaikeutuu samalla tavalla. Liiallisen kosteuden vuoksi homeitiöt pilaavat osan sadosta. Homeet modostavat maissiin syöpävaarallista aflatoksiinia, joka on terveydellinen uhka koko kansalle.
Kenya Meteorological Departmentin raportti sisältää paljon informaatiota Kenian tämän hetken sääilmiöistä. Se tarjoaa oikea-aikaista ja tarkkaa tietoa ja palveluja suunnitteluun ja päätöksentekoon useilla sosioekonomisilla alueilla kuten maatalous ja ruokaturva, vesivarojen käyttö, energia ja riskinarviointi sekä yleinen terveys. Raportista on hyötyä niin tiedeyhteisölle kuin poliittisille päätöksentekijöille sekä koko kansalle, jotta ymmärrys ilmaston muutoksen tilasta lisääntyisi ja sen suhteen osattaisiin tehdä oikea-aikaisia ratkaisuja.
Jos olet kiinnostunut lukemaan vuoden 2019 sääraportin, löydät sen Kenya Metereological Department organisaation Facebook -sivun kautta. https://www.facebook.com/KenyaMeteorologicalDepartment/.
Irmeli Puntari
Rakennetaan yhdessä!
Tukesi voit osoittaa Seed ry:n tilille FI82 5789 0620 0203 68. Harambeen viite on 1520.
Kommentit
Lähetä kommentti